Client problem

If you found a bug in Illarion or need help ask here. / Wenn Du einen Fehler in Illarion gefunden hast oder Hilfe benötigst, frage hier.

Moderators: Community Managers, Developers

Posts: 327
Joined: Sun Jan 14, 2007 12:18 pm

Post by ogerawa » Wed Apr 22, 2009 9:23 pm

Client problem

Uhm.. I have slight problem with the graphic. My health, food, mana bars, mini map and weather/time are somehow got lifted up. As it can be seen in the pic.

http://imagebin.org/index.php?mode=image&id=46530

I did a mantis report, just saying here just in case not many check the mantis ^^

Posts: 177
Joined: Fri Sep 05, 2008 10:56 pm

Post by Hawkmoon » Wed Apr 22, 2009 10:18 pm

Re: Client problem

ogerawa wrote:Uhm.. I have slight problem with the graphic. My health, food, mana bars, mini map and weather/time are somehow got lifted up. As it can be seen in the pic.

http://imagebin.org/index.php?mode=image&id=46530

I did a mantis report, just saying here just in case not many check the mantis ^^
Have the same problem.

Posts: 1775
Joined: Sun Nov 20, 2005 11:20 pm

Post by Retlak » Wed Apr 22, 2009 10:32 pm

PO Verdazar found out a temporary solution to this, have your client start in full screen mode, then press F11 to go back to window mode.

Posts: 327
Joined: Sun Jan 14, 2007 12:18 pm

Post by ogerawa » Thu Apr 23, 2009 4:47 am

my computer too sucky to do that... can't switch full screen/windowed mode xD Full screen indeed fixed it, but can't chat or do other stuff. :cry:

Posts: 727
Joined: Wed Jun 18, 2008 1:43 am
Location: !! Don't send PMs/doves to this account. Send them to Karl !!

Post by LifeWonder » Thu Apr 23, 2009 6:30 am

Retlak wrote:PO Verdazar
*Glares*

Posts: 227
Joined: Tue Apr 01, 2008 3:23 am
Location: if you know. you know.

Post by HeXiS » Thu Apr 23, 2009 11:30 am

ogerawa wrote:my computer too sucky to do that... can't switch full screen/windowed mode xD Full screen indeed fixed it, but can't chat or do other stuff. :cry:
just hit F11 twice then.. it'll go full screen then go back normal and should takes the ratio where it needs to be :D i shall test this shortly

Posts: 963
Joined: Thu Feb 09, 2006 3:10 pm
Illarion e.V.: Support Member
Location: Germany

Post by Miklorius » Thu Apr 23, 2009 12:28 pm

I encounter some strange image errors when walking, seems like screen update problems. Not so good to see on images:

Horizontal lines with black spots on it (both with same spacing all over the screen):
http://i44.tinypic.com/2mpeyp3.jpg (e.g. on the water)

When entering a building, the roofs etc. are removed a little delayed with some blocky "effect" starting from the middle of the screen; you can't see it on a screenshot (here you can at least see, that the down left roof is still visible).

Posts: 2604
Joined: Fri Oct 04, 2002 5:06 pm
Location: Running around

Post by Pellandria » Thu Apr 23, 2009 12:33 pm

Miklorius wrote: When entering a building, the roofs etc. are removed a little delayed .
I love that actually, it looks like you ~really~ enter a place and the eyes of your char take a second to get used to te new surroundings.

Posts: 727
Joined: Wed Jun 18, 2008 1:43 am
Location: !! Don't send PMs/doves to this account. Send them to Karl !!

Post by LifeWonder » Thu Apr 23, 2009 12:57 pm

Pellandria wrote:
Miklorius wrote: When entering a building, the roofs etc. are removed a little delayed .
I love that actually, it looks like you ~really~ enter a place and the eyes of your char take a second to get used to te new surroundings.
LOL yes.

I went in the shop.. blinked.. went out.. back in.. blinked.. "Wtf? I need sleep.." out then in, about 7 times until I convinced myself I wasn't halluscinating.

Developer
Posts: 7638
Joined: Fri Oct 31, 2003 9:51 am

Post by Nitram » Thu Apr 23, 2009 1:05 pm

The roof thing is done on purpose. It fades out from the place where you entered in the shape of a circle.

Posts: 177
Joined: Fri Sep 05, 2008 10:56 pm

Post by Hawkmoon » Thu Apr 23, 2009 1:36 pm

Just have to say that I love the new light and dark effects. Great job! And I also like the "Get rid of roof" effects as well.

The only bad thing is the status bars that seem to have been lifted as Ogerawa posted as well.

Posts: 1234
Joined: Mon Aug 22, 2005 6:14 pm
Location: In Ethereal Thoughts

Post by Nalzaxx » Thu Apr 23, 2009 2:52 pm

HeXiS wrote:
ogerawa wrote:my computer too sucky to do that... can't switch full screen/windowed mode xD Full screen indeed fixed it, but can't chat or do other stuff. :cry:
just hit F11 twice then.. it'll go full screen then go back normal and should takes the ratio where it needs to be :D i shall test this shortly
This doesn't work. You have to select the client to open in fullscreen from the options menu. THEN you can F11 back to windowed.

If you open in windowed then F11 to fullscreen the problem persists.


I also had problems with horizontal lines scrolling vertically when I walked but this issue is also resolved with the work around I mentioned above.

Posts: 327
Joined: Sun Jan 14, 2007 12:18 pm

Post by ogerawa » Thu Apr 23, 2009 3:00 pm

Too bad I can't switch the full screen/window mode during the game, because my comp can't handle it *pats old comp* and.. I know that F11...

Posts: 1234
Joined: Mon Aug 22, 2005 6:14 pm
Location: In Ethereal Thoughts

Post by Nalzaxx » Thu Apr 23, 2009 3:13 pm

Then we must sit and pray to the almighty Nitram for a fix!

Posts: 65
Joined: Mon Jan 19, 2009 4:46 am
Location: U.S.A.

Post by Pterry » Thu Apr 23, 2009 4:47 pm

I can't seem to launch the new client at all. When I try, I get an error message that reads, "Java Web Start - Unexpected Error: Unable to Launch Illarion Client." When I press for more details, I get the following: "Unexpected exception: java.lang.Exception." Any advice? Anything besides "Get a PC," that is.

Posts: 129
Joined: Thu Feb 07, 2008 5:32 pm
Location: Germany

Post by Pepe Zwirnfaden » Thu Apr 23, 2009 5:14 pm

Die Grafischen fehler, welche Ogerawa und Miklorius in den Links darstellen
kommen auch bei mir vor, jedoch nur im Fenster Modus.

Im Vollbild Modus ist alles in ordnung.

Posts: 327
Joined: Sun Jan 14, 2007 12:18 pm

Post by ogerawa » Thu Apr 23, 2009 7:17 pm

Pterry wrote:I can't seem to launch the new client at all. When I try, I get an error message that reads, "Java Web Start - Unexpected Error: Unable to Launch Illarion Client." When I press for more details, I get the following: "Unexpected exception: java.lang.Exception." Any advice? Anything besides "Get a PC," that is.
Get the latest java?

Official Illarion Banner Contest Winner
Posts: 665
Joined: Fri Dec 07, 2001 9:46 pm
Location: Climbing from a window

Post by Drathe » Thu Apr 23, 2009 8:22 pm

Great work all, love it. The dark in the caves is just right and the glow effects are awsome. Dare I say I dont seem to have any problems thus far using vista 64x. All seems well and in the right place visualy, while I do still get the rare freeze up its a lot less than it used to be.

Developer
Posts: 7638
Joined: Fri Oct 31, 2003 9:51 am

Post by Nitram » Thu Apr 23, 2009 9:14 pm

Pterry wrote:I can't seem to launch the new client at all. When I try, I get an error message that reads, "Java Web Start - Unexpected Error: Unable to Launch Illarion Client." When I press for more details, I get the following: "Unexpected exception: java.lang.Exception." Any advice? Anything besides "Get a PC," that is.
Delete the Illarion Client from the Java Cache ( start -> run -> "javaws -viewer" ) and clear your browser cache. Then download it again. Hopefully it work then.

Nitram

Posts: 7685
Joined: Sun May 29, 2005 6:02 pm
Location: The VBU is awesome

Post by Llama » Thu Apr 23, 2009 11:28 pm

Drathe wrote: All seems well and in the right place visualy, while I do still get the rare freeze up its a lot less than it used to be.
Yeah, only crashed twice for me :)
--

Since this appears to be a 'complain about client problems' thread

http://illarion.org/mantis/view.php?id=247

Posts: 65
Joined: Mon Jan 19, 2009 4:46 am
Location: U.S.A.

Post by Pterry » Fri Apr 24, 2009 1:15 am

ogerawa writes:
Get the latest java?
Done. No difference.

Nitram writes:
Delete the Illarion Client from the Java Cache ( start -> run -> "javaws -viewer" ) and clear your browser cache. Then download it again. Hopefully it work then.
Tried this too. Still can't log on. Anyone else running Tiger (Mac OS X.4) and running into similar difficulties?

Developer
Posts: 7638
Joined: Fri Oct 31, 2003 9:51 am

Post by Nitram » Fri Apr 24, 2009 6:15 am

Currently the Client does not run on MacOS 10.4 since this Version of Mac is not able to handle Java RE 6.0

I will compile the next version of the client with Java RE 5.0 that will allow MacOS 10.4 users to play again.

Won't take that long.

Posts: 963
Joined: Thu Feb 09, 2006 3:10 pm
Illarion e.V.: Support Member
Location: Germany

Post by Miklorius » Fri Apr 24, 2009 11:36 am

I tried with window/fullscreen mode, reduced graphics and no texture updates, but I still have these strange "scanlines" with black spots on them when moving and standing. I guess it is tearing. Because of the new LWJGL or the light system?

PS: Were there changes to the font displaying? It seems sometimes that the font smoothing differs from line to line?

(Win XP Pro, Java 1.6u7, Radeon 9500 Pro).
Last edited by Miklorius on Sat Apr 25, 2009 12:32 pm, edited 1 time in total.

Posts: 65
Joined: Mon Jan 19, 2009 4:46 am
Location: U.S.A.

Post by Pterry » Fri Apr 24, 2009 5:24 pm

Nitram writes:
I will compile the next version of the client with Java RE 5.0 that will allow MacOS 10.4 users to play again.
Thanks!

Posts: 963
Joined: Thu Feb 09, 2006 3:10 pm
Illarion e.V.: Support Member
Location: Germany

Post by Miklorius » Sat Apr 25, 2009 1:02 pm

After the bugfix update, the tearing lines and the strange font smoothing is gone - thanks.

Posts: 1234
Joined: Mon Aug 22, 2005 6:14 pm
Location: In Ethereal Thoughts

Post by Nalzaxx » Sat Apr 25, 2009 2:16 pm

Health bar issue is resolved too.

Nice work Nitram.

Posts: 327
Joined: Sun Jan 14, 2007 12:18 pm

Post by ogerawa » Sat Apr 25, 2009 3:35 pm

good job indeed :D

Posts: 65
Joined: Mon Jan 19, 2009 4:46 am
Location: U.S.A.

Post by Pterry » Sat Apr 25, 2009 7:24 pm

Nitram wrote:I will compile the next version of the client with Java RE 5.0 that will allow MacOS 10.4 users to play again.
Works like a charm now. Thanks! And, like everyone else, I gotta say I love the new lighting effects.

Return to “Support and Bugs / Hilfe und Fehlermeldungen”

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Designed by ST Software.